The Veenhuizen Collection is a social design collection of products and services that have been inspired by the prison village of Veenhuizen. The collection shows a less known aspect of the history, current situation and possible future of Veenhuizen. Young designers of Design Academy Eindhoven work on products that tell the story of the unusual past of the former colony for the poor that Veenhuizen was. There are also products and services that respond to the daily reality of prison life in the prisons of Veenhuizen.

 

The creativity of the designers can be a powerful addition to redefining the possible future of this monumental village. When doing so, the talents and abilities of detainees and the potential of the well-equipped workshops of the prison in Veenhuizen are taken into account. This way, life in captivity is connected to the outside world. The first eight projects for the Veenhuizen Collection are being developed at the initiative of KETTER&Co. This is done in close cooperation with the Municipality Noordenveld, the Province Drenthe and the Penitentiaire Inrichting (P.I.) Veenhuizen. 

 

 

-

 

Pauperhotels voor Collectie Veenhuizen

client : Ketter en Co

year :  2016

photographer : Polle Willemsen & studio

text : Bo van Bommel

copyrights : Ketter en Co

special thanks to: Kayleigh ter Horn & Milou Spieringhs

 

Boek direct een overnachting

 

 

In de zomer van 2016 openen Hotel Bitter en Zoet en Stichting Ketter&Co (initiatiefnemer van Collectie Veenhuizen) het PAUPERHOTEL. Hierin heeft Esther Jongsma, van VANTOT, de pauper-aankleding, coordinatie en productie gedaan van de Pauperhotels met de afgeleiden van de projecten van de ontwerpers binnen Collectie Veenhuizen. 

 

Vanaf 18 juni start in Veenhuizen het Pauperparadijs, een muziek theater voorstelling geïnspireerd door het boek van Suzanna Jansen, Het Pauperparadijs dat zich afspeelt in Veenhuizen.

 

Het PAUPERHOTEL is een tijdelijk hotel in de logeerkamers, stallen, campers, prieeltjes of tentjes in de tuin van bewoners van Veenhuizen. Zo’n twintig 2-persoons kamers, verspreid door het dorp. De bewoners ontvangen de gasten van het pauperspektakel en kunnen de bezoekers meer vertellen over de geschiedenis en over het huidige Veenhuizen. Het is een unieke ervaring, slapen in een dorp met zo’n bijzondere sociale geschiedenis en op de meest romantische plekjes.

 

De kamer is direct herkenbaar als pauperhotel, ingericht met ontwerpen uit Collectie Veenhuizen. De toegevoegde elementen in de heel verschillende kamers vertellen het verhaal van Veenhuizen. Het VORMT behang is bijvoorbeeld een aantrekkelijke verwijzing naar de architectuur van het dorp. Op het nachtkastje ligt een verhaal uit 'Tales of Veenhuizen'. Een geïllustreerd boek over de unieke historie van het erfgoed en de cultivering van elk aspect van Veenhuizen. In zeventien korte verhalen, wordt de geschiedenis van het dorp verteld aan de hand van de moraliserende gevelteksten zoals Orde en Tucht, Werk en Bid en Rust Roest, die overal in Veenhuizen te zien zijn.

 

In de badkamer - of bij de buitendouche, het blijft eenPAUPERHOTEL - ligt een lokaal en natuurlijk zeepje. Het gastenboek kunt u tekenen met de TURVER.  Ontwerper Thomas Trum heeft van een natuurlijke inkt gemaakt op basis van fulvinezuur, dat zit in het water in de Noordelijke provincies en geeft de pen de prachtige gouden kleur en het water in de vaarten van Veenhuizen trouwens ook.

 

Het PAUPERHOTEL heeft drie klassen, net als in het vroegere Veenhuizen. Klasse A; u verblijft in een kamer en heeft beschikking over een (eventueel gedeelde) badkamer, Klasse B: u verblijft in een ingerichte schuur of stal met elektriciteit en een badkamer. Klasse C: u overnacht in een tent, een boomhut of een andere avontuurlijke plek. Douchen kan buiten in de tuin, of ’s ochtends bij hotel Bitter&Zoet, zij verzorgen ook het ontbijt en faciliteren het PAUPERHOTEL.

 

’s Ochtends is er een gezamenlijk pauperontbijt, bij mooi weer buiten aan een lange tafel in de tuin van Hotel Bitter en Zoet. Aansluitend aan het ontbijt zijn erPauperdialogen. Deze gesprekken worden altijd theatraal geintroduceerd en begeleid door ontwerpers of kunstenaars. Doel is om samen verder te praten over inclusiviteit in de huidige samenleving, een reflectief gesprek over de voorstelling, maar ook met een heldere vertaling naar het nu.

 

Er zijn al kamers vanaf 69,- per nacht, per kamer. Boek nu EEN overnachting in het PAUPERHOTEL.

 

 

-

 

exhibition: It's your WORLD, DDW 2015

client : Ketter en Co
curator exhibition : Maarten Kolk & Guus Kusters
year : DDW, 2015
photographer : Polle Willemsen
copyrights : designers & Ketter en Co

POP UP SPA

client : Ketter en Co

special thanks : Thomas Trum, Mies Loogman, Tet Reuver, Irene Fortuyn, Drentse Drab ladies. 

year : october, 2015
photographer : Polle Willemsen
copyrights : Thomas Trum & Ketter en Co

exhibition: Design Circle, Amsterdam

client : Ketter en Co
curator exhibition : Bernotat
year : september, 2015
photographer : Polle Willemsen
copyrights : designers & Ketter en Co

special thanks to: David Heldt

exhibition: Jaarbeurs van het Noorden, Marco Sweering

client : Ketter en Co
year : september, 2015
photographer : Marco Sweering
copyrights : designers & Ketter en Co

special thanks to: gemeente Noorderveld & provincie Drenthe

exhibition: Provinciehuis, Assen

client : Ketter en Co & Provincie Drenthe
curator exhibition : Irene Fortuyn, Tet Reuver & Esther Jongsma
year : januari, 2015
photographer : Studio
copyrights : designers & Ketter en Co

DSC_0764.jpg

exhibition: Boeiend Bouwen, Rotterdam

client : Ketter en Co
curator exhibition : Irene Fortuyn, Tet Reuver & Esther Jongsma
year : maart, 2015
photographer : Studio
copyrights : designers & Ketter en Co

exhibition: Bouw & Bind, Veenhuizen

client : Ketter en Co
curator exhibition : Irene Fortuyn, Tet Reuver & Esther Jongsma
year : 2013
photographer : Studio
copyrights : designers & Ketter en Co