Op dit moment wordt elektrische stroom veelal beschouwd als iets gevaarlijks en engs, maar hoe zou dit zijn wanneer laagspanning de nieuwe norm zou zijn? Zouden we dan nog steeds bang zijn om het aan te raken? Hoe kunnen we elektrische componenten verwerken in het ontwerp, in plaats van ze te verstoppen? Dit zijn slechts enkele vragen die VANTOT zichzelf stelde tijdens de productie van Current Currents.

 

De collectie komt voort uit de studio's fascinatie met interieur en de directe, dagelijkse omgeving. Hoewel elektrische stroming een fundamenteel onderdeel is van onze huishoudens en gebruiksvoorwerpen, wordt het uit het zicht gehouden en verstopt in kleine doosjes, of dikke, geïsoleerde kabels. VANTOT ziet dit anders. Zij ontwierpen - in plaats van een traditionele lamp met snoer - een serie innovatieve lampen die gebruik maakt van laagspanning. De licht sculpturen zijn geheel geleidend en tegelijkertijd veilig om aan te raken. Hedendaagse technieken zoals LED zijn een belangrijk onderdeel van de studio's ontwerpvisie. 

 

Download catalogue

 

design: Esther Jongsma & Sam van Gurp

year: 2017

photo: Ronald Smits

text: Julie Trienekens

 


180208-current_curtain-material3.jpg
180208-current_curtain-material2.jpg
180208-current_curtain-material1.jpg
180208-Current_Curtain-close.jpg

 

Het gebruik van LED opent een wereld aan design mogelijkheden, maar vraagt tegelijkertijd om een andere aanpak dan de traditionele gloeilamp. LED zorgt voor een scherpere, gefocuste lichtstraal waardoor het volgens VANTOT om meerdere, verspreide lichtbronnen vraagt. De collectie Current Currents presenteert een nieuwe visie op verlichting en herontdekt de rol van licht in ons interieur.

 


170328 - VANTOT-5.jpg

2017_MINT-LDF17-02.jpg