Honderd jaar na het begin van de Eerste Wereldoorlog brengt het Middelheim kunstenaars onder de aandacht op wie deze oorlog grote impact heeft gehad. Voor sommige kunstenaars bleef de tragiek van de oorlog een thema in hun werk, terwijl anderen zich eraan ontworstelden en optimistischer werk gingen maken. De kunstenaars bleven hoe dan ook getekend door de gruwelen van de oorlog.

Een speciaal uitgestippelde wandeling voert bezoekers langs het werk van deze kunstenaars. Het is ook mogelijk deel te nemen aan een rondleiding met een gids die de werken toelicht. In het Braempaviljoen zijn de fragielere werken te zien, met bijzondere aandacht voor de sculpturen van Käthe Kollwitz.

 

Voor deze tentoonstelling heb ik eveneens de uitgebreide bezoekersgids verzorgd, vormgegeven door de grafisch vormgevers van Catapult.

http://www.catapult.be

 

rol : coördinatie en realisatie tentoonstelling samen met Pieter Boons, Heimat
klant : Middelheim Museum
jaar : 2014
fotografie : Esther Jongsma & Joris Lores
copyrights : Middelheim Museum & Joris Lores
tekst : Evelyne van der Neut

Een deel van de week breng ik in 2013, 2014 en 2015 door in Antwerpen, waar ik als freelancer tentoonstellingen maak voor het Middelheimmuseum. Dit doe ik in samenwerking met Pieter Boons, de vaste samensteller en vormgever van het museum. Middelheim is een openluchtmuseum met een vaste collectie van ongeveer 400 kunstwerken. Ruim de helft van deze beelden, voornamelijk sculpturen uit de periode 1900 tot heden, staat opgesteld in het groene museumpark. Daarnaast nodigt het museum toonaangevende kunstenaars uit zich te verhouden tot de collectie en de omgeving. Het zijn met name deze tijdelijke exposities waarvoor ik verantwoordelijk ben.