*GENOMINEERD VOOR DE MELKWEGPRIJS AND KEEP AN EYE GRANT, 2013

 

‘Heat Capacity’ is een stad van kookpotten en pannen. Iedere pan is een metafoor voor een warmteprincipe. In deze stad zijn het principes om energiezuiniger te koken, maar door ze op een andere schaal toe te passen gaat het ook over energie besparing in een bredere context. Neem bijvoorbeeld het principe van de hooikist en verbind deze met de functie van de hooizolder. Op deze manier krijg je een verband tussen twee schalen, die bestaat en door deze stad inzichtelijk wordt gemaakt. Het is niet altijd zo dat het verband aanwezig is, bij stoompannen wordt de hitte van de onderste pan gebruikt voor de pan daarboven. Het principe dat een consumer gebruik maakt van de producer. Op de schaal van architectuur zie je dit zelden. Een warmte consumer als een zwembad, zou gebruik kunnen maken van de bakker zijn warmte productie. 

 

De stad is een communicatie model om nieuwe perspectieven te geven over warmte gebruik in een stad en daarnaast om nieuwe verbanden te leggen tussen verschillende werelden. Het maakt een link tussen de eetcultuur en de architectuur. Op het eerste gezicht hebben deze geen verband, maar door ze samen te brengen rondom één thema warmte kunnen ze van elkaar leren. 

 

Een stad is nooit af, dus deze ook niet. Het is een database van principes. Een collectie die verzameld terwijl het zich presenteert. Dit is een model voor koele klimaten, waar warmte nodig is. Daarom is het zwart (warmte absorptie) en van steengoed (warmte opslag). Het is daarnaast interessant om aan een stad te werken voor tropische klimaten, waar je juist van de warmte af moet en koelen veel essentiëler is. 

 

 

Jaar : 2013

Ontwerp : Esther Jongsma
Foto's : Lisa Klappe, Sam Van Gurp
Tekst : Evelyne van der Neut