Parasite Proposals is een ruimtelijk ontwerp dat makkelijk op en af te bouwen is en zich flexibel door de stad kan bewegen zonder steeds opnieuw een plek volledig te hoeven renoveren. Het ontwerp maakt gebruik van de ruimte zonder het aan te tasten en is tegelijkertijd afhankelijk van het pand: zonder het pand bestaat er geen constructie. Een nomade reist van plek naar plek en nestelt zich op een onbekende plek in zijn vertrouwde omgeving: zijn tent . Waarom zouden we deze nomadische houding niet in een andere context toepassen, zoals een stad? Waarbij de kampeervelden dan leegstaande panden zijn. Parasite Proposals focust zich op de tijd dat een pand daadwerkelijk leegstaat en laveert zich als een flexibel mechanisme door het ‘aanbod’. Op deze manier word er van de leegstaande ruimtes geprofiteerd, maar wordt de plek ook in leven gehouden. Doordat het geheel zich makkelijk aanpast aan de ruimte, verschillende vormen aan kan nemen en compact is ontstaan er nieuwe mogelijkheden. Het ontwerp is ontwikkeld voor de leegstand in Veenhuizen, maar het thema reikt verder.

Veenhuizen, een dorp bestaande uit kenmerkende monumenten uit de ‘Maatschappij van Weldadigheid’ waarvan een groot deel geen gebruiker kan vinden. Sommige panden staan voor een paar maanden leeg terwijl anderen soms jaren lang leeg staan. Door de leegstand in Veenhuizen in kaart te brengen werd de noodzaak van de vraag ‘Wat doen we met de panden die voor onbepaalde tijd leeg staan?’ inzichtelijk. De monumenten in Veenhuizen geven aan dit thema een extra dimensie, doordat er strikte regels zijn wat betreft het verbouwen en renoveren van monumenten. Dit betekend dat het gebouw door tijdelijk gebruik niet aangetast mag worden. Dat geldt in veel gevallen ook voor normale ‘antikraak’. 

 

Jaar : 2014

Ontwerp : Sam van Gurp
 

01       Bankenbosch
02       Block  A and B 
03       Block C and D
04       Block E and F
05       Block G and H 
06       Block I and K
07       Block L and M 
08       Block N and O
09       Block Barrack
10        Pumphouse
11         Fleddervoort
12        Reformed church
13        Roman Catholic church
14        Supermarket
15        Grain drying barn
16        Nauwgezetheid
17        Geestkracht
18        Management hotel
19        Fire Station

20      Coach house
21       Coach house 2
22       School
23       Workshop
24       Old bus shelter
25       Old bus shelter
26       DetentionHaulerweg
27       De rode pannen
28       Detention Oudegracht
29       House
30       Esserheem
31        Vrede en Recht, House
32        Fire tube house
33        Waiting house
34        KazerneMarechaussee
35        Quarantene Huisje

Parasites-05.png

Het syteem bestaat uit vloerdelen, stokken en textiel die op modulaire wijze in elkaar kunnen worden gezet. Het ontwerp gebruikt geen schroeven of andere hechtingstechnieken, maar klemt zich als een parasiet in de ruimte waardoor er geen gebruikssporen achterblijven. De stokken worden onder een hoek tegen de basis aangezet en worden bij elkaar gehouden door een touw. Hierdoor blijft de constructie op zichzelf staan, maar deze wordt versterkt door met textiel de constructie in te wikkelen waardoor er een afgesloten ruimte ontstaat. Op deze manier is het mogelijk in een korte tijd een kale of verloederde ruimte behagelijk maken. Het systeem is multi-inzetbaar en kan uiteenlopende mogelijkheden creëren. Zo kan het transformeren naar een pashokje in een winkel, een afgesloten werkplek of zelfs een ruimte om in te overnachten in een  pop-up hotel. In de catalogus vinden we alle mogelijkheden.